Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мило Джуканович срещу Яков Милатович на втория тур на президентските избори в Черна гора

На първия тур на президентските избори нито един от кандитатите не събра повече от 50% от гласовете
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настоящият държавен глава на Черна гора ще се изправи на втория тур на президентските избори срещу прозападния бивш министър на икономиката Яков Милатович, след като никой от двамата не успя да получи повече от 50 процента на първия кръг на изборите вчера.

Резултати от изборите според екзит пол на Центъра за мониторинг и изследвания (CeMI) пред АФП:

Мило Джуканович (Демократична партия на социалистите) - 35,4%;

Яков Милатович (Европа сега) - 29,2 %;

Андрия Мандич (Демократичен фронт) - 19,1 %.

Останалите кандидати получиха около или по-малко от 10 % подкрепа.

Джуканович заяви, че е доволен от резултатите от първия тур. Според досегашния лидер екипът му е получил резултата, който е планирал да постигне. Милатович е обещал да изпрати Джуканович "в политическа пенсия" на втория тур. Класиралият се на трето място Андрия Мандич призова привържениците си да подкрепят Милатович на втория тур.

Избирателните секции за изборите за президент на Черна гора бяха затворени в 20.00 часа местно време вчера, а право на глас имаха над 542 000 граждани. По данни на Центъра за демократичен преход (CDT) избирателната активност на изборите е 63,6 на сто, т.е. правото си на вот са упражнили около 344 700 избиратели. В надпреварата участваха седем кандидати: Мило Джуканович, Андрия Мандич, Яков Милатович, Алекса Бечич, Горан Данилович, Йован Радулович и Драгиня Вуксанович Станкович. Това са четвъртите президентски избори след обявяването на независимостта и осмите след въвеждането на многопартийната система в страната. За президент на Черна гора е избран кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове на гласувалите избиратели.

Тъй като никой от претендентите за президентския пост не можа да събере толкова гласове, вторият тур ще се проведе след 14 дни, т.е. на 2 април.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна