Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните заеми на Великобритания достигат рекорд през февруари

Финансовото сърце на Лондон, Лондонското Сити, Великобритания, архив, октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавните заеми в Обединеното кралство достигнаха рекорден размер през февруари заради енергийните субсидии, сочат официални данни, цитирани от АФП и БГНЕС.

Нетните заеми на публичния сектор достигнаха 16,7 млрд. паунда (17,9 млрд. долара) през миналия месец, което е с 9,7 млрд. паунда повече в сравнение с предходната година, се казва в изявление на Службата за национална статистика.

Това е най-високата месечна сума за февруари, откакто през 1993 г. са започнали да се водят подобни записи, и е по-голяма от очакванията за около 12 млрд. паунда.

Заемите нараснаха през миналия месец, тъй като правителството на премиера Риши Сунак похарчи още 9,3 млрд. паунда за схеми за енергийно подпомагане на бизнеса и домакинствата, за да облекчи кризата с увеличаващите се разходи за живот.

"Облекчаването на домакинствата от пълното въздействие на тези високи енергийни разходи е с огромна цена за правителството на Обединеното кралство", отбелязва Дани Хюсън, ръководител на финансовия анализ в AJ Bell.

Данните идват, след като миналата седмица правителството заяви, че ще удължи срока на субсидията за енергийните сметки на домакинствата до края на юни.

Това означава, че средностатистическото домакинство ще харчи не повече от 2 500 паунда годишно за газ и електричество заедно, заявиха властите.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна