Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на "Еврочикаго": Политиците улавят настроенията за промени, хората искат референдуми

Снимка: Ани Петрова
Интервю на Силвия Великова с Петър Стаматов за предаването ''Преди всички''
Аудио файлът е със субтитри
Политиците улавят настроенията за промени, а хората искат да участват в референдуми. Това са моментните резултати от анкетата на портал "Еврочикаго", представени пред БНР от Петър Стаматов. Анкетата е насочена към кандидат-депутатите и българите зад граница. Целта на въпросите е да даде възможност на гражданите да видят какво мислят политиците по тях, а също така и те да отговорят.

Той посочи, че за 10 дни са отговорили 11 от 21 партии, като се очакват още отговори. Към момента над 250 от сънародниците ни също са дали своите отговори. Анкетата все още е отворена за гласуване. Там има възможност също хората да дават съвети на политиците, посочи Стаматов и изрази надежда политиците да се вгледат в тези анкети и да се вслушат в хората. 

В предаването "Преди всички" той отбеляза, че преди са задавали повече въпроси, касаещи българите зад граница. Към тях е имало силен интерес. В момента се изостри интересът към нещата, свързани с България, добави Петър Стаматов и подчерта, че въпросите сега са свързани именно с проблемите в България - с изборната система, референдумите и как можем да включим по-широко гражданите в законотворчеството и властта.

По думите му от анкетите става ясно, че отговорилите партии и коалиции улавят настроенията за промени. Въпросът е доколко те са готови да реализират намеренията си и да се преборят за исканията на суверена. 

Друг основен извод от анкетата е, че вероятно най-после ще стигнем до промени в Закона за прякото участие и референдумите. Забелязва се общо желание това да се случи, изтъкна Петър Стаматов. 

Забелязва се най-голямо единодушие за една идея - над 90% от гражданите и 80% от отговорилите партии са съгласни с предложението при всяко гласуване да се отговаря и на допитване по важни за обществото въпроси, коментира той:

"Искаме хората да са адекватни, а в същото време не ги питаме и не ги караме да се замислят. Трябва добре да се обмисли, защото има хляб в тази идея. Крайно време е да включим хората. Вижда се и подругите въпроси за референдумите, че хората искат да участват, те искат да им се чува гласа, а не само да им се взима". 

Стаматов посочи 7 въпрос от анкетата - след евентуално свикване на ВНС, ще подкрепите ли създаването втора камара в българския парламент, избирана по наборен принцип сред всички граждани. Идеята събира около 60% одобрение сред гражданите и около 50% одобрение от депутатите

80% от политиците и 61% от гражданите искат задължителна военна служба, обяви още той. И още: 2/3 от хората искат мажоритарно гласуване, а политиците се колебаят - там процентът е 50. 

Според него може да се събере мнозинство за разговор по поставените теми. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна