Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наемаме 2 медицински хеликоптера, пилотите вероятно ще са чужденци, а медиците - от България

Христо Алексиев
Снимка: БГНЕС

България да разполага с хеликоптери за спешна въздушна помощ до средата на годината - това предвижда финализираната процедура за наемане на 2 хеликоптера а с медицинско оборудване и осигуряване на обучени по стандарта HEMS пилоти. Вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев подписа документите за откриване на процедурата. Тя трябва да бъде отворена в началото на следващата седмица.  Оферти ще се приемат до 4 май.

Правителството планира да наеме HEMS оператор с два хеликоптера и екипаж с нужната правоспособност и медицинска годност за срок от 2 години, с възможност за удължаване с още една. Пилотите най-вероятно ще са чужди граждани, а медицинските екипи ще бъдат от България, обясни министър Алексиев. Целта е в средата на годината у нас да има спешна медицинска помощ по въздух.  

"Поръчката е обявена за две години плюс една евентуално, ако се получи някакво забавяне, за да може наистина дотогава България да има HEMS и вече като дойдат произведените за Министерството на здравеопазването хеликоптери, просто да си преминем към наши хеликоптери. Но не можем да чакаме толкова дълго време", каза Христо Алексиев.

Операторът, който ще бъде избран най-рано през май, ще използва базите на летищата "Враждебна" и "Долна Митрополия". Вчера от здравното министерство обявиха, че набират лекари и медицински сестри, които да се обучат за работа по стандарта HEMS, също през май. Първият медицински хеликоптер от общо шест, които държавата ще купи, ще бъде доставен в средата на декември.  

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна