Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Васильонова: Резервоарът на Източна Европа от сезонни работници е изчерпан

Вече трето поколение деца расте при баби и близки или между две държави, защото родителите работят извън страната, изтъкна синдикалистът

Валентина Васильонова
Снимка: Борислава Борисова

Никой не иска да работи в земеделието - това е процес, към който вървяхме през последните десетилетия, преди да осъзнаем, че е структурен проблем.

Това мнение изрази пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Процесите в Източна Европа, икономическите и социални промени допълнително нагнетиха напрежението в тази посока – много хора да мигрират и да се превръщат в сезонни работници, отбеляза тя.

Българското земеделие, каквото го познавахме отпреди 30 години, вече не е такова. То все по-малко и по-малко предлага работни места, работниците са нископлатени, нямат трудови договори. Демографските процеси отделно усложниха ситуацията, коментира Васильонова в предаването "Преди всички".

"Селскостопанските работници решиха да излязат навън, за да осигуряват препитание за семействата си. Вече имаме трето поколение деца, които растат между две страни, или растат с бабите и близките си, или пък половин година пребивават в България, половин година живеят в друга страна."

"Сезонната работа в земеделието по дефолт е несигурна, прекариатна. В преработвателната индустрия също имаме сезонност до голяма степен", допълни тя.

С излизането на наратива за хранителната сигурност в ЕС разговорът вече става незаобиколим и критично важен, посочи синдикалистът, визирайки темата за работодателите в земеделието, които няма да могат получават земеделски субсидии, ако не спазват правата на работещите при тях.

ЕС най-после разбра, че не може да се позволява неглижиране на правата на работниците в земеделието, изтъкна Васильонова.

"Българските сезонни работници ще продължат за работят навън, защото тук не могат да получават същите заплати. Политиците казват, че резервоарът на Източна Европа е вече изчерпан."

Ново безплатно мобилно приложение ще информира на майчин език сезонни работници от 10 страни в ЕС чрез кратки 10-минутни видеа, разказа още Васильонова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна