Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камала Харис е на посещение в Западна Африка

Камала Харис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската вицепрезидентка Камала Харис тази седмица е на посещение в Западна Африка. Първата ѝ спирка е Гана, а следващите посещения са в Танзания и Замбия.

Още в първия ден от посещението си Камала Харис обяви, че САЩ ще предоставят 100 милиона долара за период от 10 години за подпомагане на страните от региона. 

В следващите 3 години от тези средства най-малко 86 милиона долара ще бъдат предоставени  на Гана, Бенин, Кот д‘Ивоар, Гвинея и Того. Според

Средствата трябва да бъдат насочени към укрепване на гражданското общество, силите за сигурност, управлението и развитието на тези страни, но всъщност в това посещение някои виждат целта на САЩ да разшири влиянието си на континента, когато Китай и Русия утвърждават своите  интереси там. 

Наблюдатели казват, че докато руснаците продължават да правят първия ход в Африка, САЩ продължават да ги догонват, а коментарът на водещия на Fox News Джеси Уотърс за посещението на Камала Харис в Западна Африка снощи прозвуча твърде различно от официалните информации.

Според него истинската причина е, че американската администрация се нуждае от богатата на минерали Африка за производството на батерии за електрически автомобили, турбини и слънчеви панели, а предлогът е борба с "екстремистите” и подобряване живота на африканците.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна