Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК предложи своя процедура за замяна на устройства за видеонаблюдение на вота с дефект

Севинч Солакова, ЦИК
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия предложи на Министерството на електронното управление своя процедура за замяна на дефектирали устройства за видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Замяна ще се прави в деня за размисъл - 1 април. Тогава смартфоните ще се тестват за кратко от секционните комисии. ЦИК поиска замяната на неработещите да се прави в областните администрации, а не в Районните избирателни комисии.  

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова допълни какво още трябва да извърши министерство:

"Следва да ѝ се предостави списъка на секциите за видеонаблюдение, който да се публикува на страницата, да обърнат внимание при предаването на общините на тези видове устройства, че такова няма да се провежда в секции в социални домове, местата съгласно Изборния кодекс, и в този смисъл, ако случайно са предвидени такива или да не се предоставя или общината да ги върне на "Информационно обслужване".

Освен в социалните заведения видеонаблюдение няма да има в секциите в местата за задържане и в тези, които ще работят в болничните заведения и корабите. Видеонаблюдения не се извършват и в секциите зад граница. 


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени