Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Попова: Най-големият проблем в медиите е автоцензурата

Доц. Жана Попова
Снимка: Ани Петрова
Най-големият проблем в медиите е автоцензурата. Това заяви пред БНР доц. Жана Попова, преподавател по телевизионна журналистика във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски".
Тя отчете, че по време на предизборната кампания нямаше дебати, а особена форма на говорене, при която хората не се чуват. 

"Те приличат малко на момчета, на които е отнет пясъчника в детството. Сега те превръщат телевизионните студиа в пясъчник. Казват колко си пълнят кофичката. Тази култура на общуване можеше да бъде малко по-добра. Видях реплики, които задават различен тон на говорене и в обществото. Хората се залъгват, че това не се чува, но то звучи като фон в автобусите и т.н. Фейсбук не е единствената сцена".

Доц. Попова смята, че не може да затваряме медиите за партии, които не са парламентарно представени. Тя обаче се пита кой ни защитава нас, като граждани, от всички извращения на говоренето.

Тодор Тодоров: Поляризацията е неизбежна в контекста на тази медийност и това говорене

"Има някаква отговорност, която политическите кандидати би трябвало да носят, а те не го правят. Журналистът е поставен по средата. Той трябва да укротява хора, които са решили, че това е единствената сцена, но която ще се изявят. Тази интонация на дразненето и на измислиците остава за нас - като боклук, който поглъщаме. Не бива да се лъжем, че всичко това е съзнателно правено. Лесно е да се биеш с образ като този на джендърите, когато държиш хората в нещо като комуникационно село. Те живеят с призраците, които им показват".

Тя обясни, че е чула само едно послание по време на предизборната кампания-че всички ще седнат и ще мислят за конституционна промяна.

"Трябва обаче  да оцелее всичко, което е в дневния ред на новините-хората, които страдат от катастрофи, наркотици и административен терор".

Доц. Попова смята, че е необходима реформа на Изборния закон, за да не се превръщат предаванията за политика в предизборни студия по време на кампания.

Тя смята, че трябва да се спазва правото хората да се информират, но оценява състоянието, в което се намират българските телевизии като "полярно".

„Обществените медии пък са охулвани от всички“.

Големият проблем е, че единственото нещо, което СЕМ може да изисква от директорите, е да спазват изпълнението на програмата си, обясни още доц. Попова.

Жана Попова мисли, че в момента властта се опитва да контролира различни лостове.

“Опитва се да контролира учебниците по история и националното ни съзнание. Медиите се оказват част от тази конструкция, защото са свързани с начина, по който мислим. Но това не е редно“. 

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Жана Попова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна