Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК има уверението на министъра, че се предприемат всички действия да се гарантира сигурността на вота в неделя

Демерджиев: МВР ще направи необходимото, за да се гласува в неделя без да има никаква опасност

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

В неделя ще направим всичко необходимо хората да гласуват без да има никаква опасност. Това коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка със сигналите за бомби в училищата. 

Чуйте от вътрешния министър как ще се гарантира спокойствието в изборния ден:

"Първо училището ще бъде проверено (преди изборите - бел. ред.), после ще бъде затворено, ще бъдат запечатани всички помещения, които нямат отношение по изборния процес, ще бъде сложено и под охрана през цялата нощ. Периметърът ще бъде отцепен през цялата нощ, така че няма как да има бомба". 

Демерджиев уточни, че децата трябва да имат занятия: "Това зависи от директорите, но утре ще приемем процедура, съгласно която МВР и службите ще преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до реалната опасност от затваряне на училища, нито до пропускане на занятия".

В събота ще направим необходимото и в неделя хората ще стигнат до урните без да има никаква опасност, заяви още Демерджиев:

"Мисля, че много стройна организация сме създали във връзка с изборите, в събота ще направим необходимото - ще бъдат огледани целите сгради, ще бъде отцепен периметърът,  така че да бъдат запазени, и в неделя ще направим всичко необходимо хората да стигнат до сградите и да гласуват без да има никаква опасност. Призовавам за спокойствие, не отчитаме реална заплаха към настоящия момент". 

Централната избирателна комисия има уверението на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, че се предприемат всички действия да се гарантира сигурността на вота в неделя. Това заяви говорителя на Комисията Росица Матева във връзка с продължаващите бомбени заплахи отправяни към училища, където обичайно работят изборните комисии. 

ЦИК няма да определя специален протокол за действие при бомбени заплахи за училищата в неделя и се осланя на МВР да предприеме необходимото да гарантира сигурността на вота, посочи Матева.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна