Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре Финландия става член на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От утре Финландия става пълноправен член на НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Утре, по време на първия ден от заседанието на министрите на външните работи на Алианса, в щаб-квартирата в Брюксел ще бъде издигнат флагът на Финландия до знамената на другите страни членки на НАТО, съобщи Столтенберг.

"Това е историческа седмица. Утре ние ще приветстваме Финландия като 31-вия член на НАТО.  От утре Финландия ще бъде пълноправен член на Алианса. Тя ще участва във всички наши срещи, дейности, военни структури. И това ще стане утре, защото вече всички 30 страни-членки ратифицираха протокола за нейното присъединяване."

Миналата седмица парламентите на Унгария и Турция ратифицираха протокола за присъединяването на Финландия към НАТО, с което отпаднаха и последните пречки по пътя ѝ към Пакта.

"Убеден съм, че скоро и Швеция ще стане член на Алианса, това е наш приоритет", подчерта Столтенберг. Същевременно той отново заяви, че някои от опасенията на Турция, която заедно с Унгария отказва да ратифицира протокола за присъединяването ѝ на този етап, са основателни.

"Трябва да разберем, че когато Швеция, Финландия и Турция работят в тясно сътрудничество в борбата срещу тероризма, това помага на Турция в битката ѝ, например, срещу ПКК, която се смята за терористична организация не само от нея, но и от Швеция, Финландия, съюзниците от НАТО и ЕС. Но това помага и на Швеция да се справи с част от организираната престъпност по нейните улици."

Категорично съм убеден, че имаме взаимен интерес да решим тези въпроси, подчерта Столтенберг.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна