Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спрете Земята...“ – изложба живопис на Живко Мутафчиев в галерия "Пентименто"

25
Живко Мутафчиев
Снимка: Ани Петрова

На 6 април в софийската галерия “Пентименто“ ще бъде открита самостоятелна изложба на художника Живко Мутафчиев, която представя едни от най-новите му живописни платна.

“Спрете земята...“ е предизвикателство за преоткриване, преосмисляне, но и за съпреживяване. Посетителите ще се насладят на романтично-поетичните уловени мигове, които сякаш са извън времето и пространството.

Основна фигура в творчеството на Живко Мутафчиев е човекът, изобразен в различни негови състояния – търсещ, отмарящ, общуващ... Без да изпада в многословие, наред с човешките фигури, животните, предметите са ситуирани във въображаеми реалности, с елементи на фантастика. Звездите са до нас, морската вода ни залива, можем да проведем разговор с риба, да преминем в други измерения... А може би това са паралелни реалности...

Този реален нереален свят  Живко Мутафчиев успява да пресъздаде с похватите на абстрактната живопис, калиграфията, с богато нюансирането на цветовете.


Живко Мутафчиев завършва художествената гимназия “Дечко Узунов“ – гр. Казанлък и Националната художествена академия със специалност графика при проф. Стоян Стоянов. Художникът работи в областта на графиката и на живописта. Участва в множество изложби в България и в чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия – София, на Музея за модерно изкуство – Фонтенбло, Франция, както и на частни колекции от Германия, Австрия, Холандия, Швейцария, Великобритания, Русия, Гърция, САЩ, Испания, Белгия.

През 2006 г. печели първа награда в конкурс на тема "Комуникация", обявен от Телеком “HTP” и “Sparkasse Hannover” и “Kreissparkasse Peine” – Германия.

2010 – Еxcellent prize на IV Международна изложба екслибрис Fu Xian Zhai, Шанхай (Китай);
2011 – Еxcellent prize на V Международна изложба екслибрис Fu Xian Zhai, Шанхай (Китай);
2012 – Втора награда на Международна изложба екслибрис от Art Gallery ZiAn, Пекин (Китай);
2017 – Наградата на публиката на X Международно Триенале на графиката Chamalieres


Снимки: Ани Петрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна