Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Едип и пророците" в Драматичния театър

| обновено на 10.04.23 в 17:01

В Пловдивския драматичен театър тази вечер е премиерата на постановката "Едип и пророците“ по Софокъл, текст на Александър Секулов, постановка и сценична адаптация Диана Добрева.

Сценограф е Мира Каланова, а костюмите са на Марина Райчинова.

Участват актьорите Константин Еленков, Диана Добрева, Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Ивайло Христов и др.

Този спектакъл слага финал на трилогията, която пловдивската трупа посвети на пътуващия човек.

Първият спектакъл бе "Одисей”, който взе Гран При на фестивала "Стаби” в Северна Македония и наградата Пловдив за театър.

Вторият спектакъл от епоса за пътуващият човек бе „Коприна” по романа на Алесандро Барико. Той стана първият български спектакъл, поканен на международната театрална олимпиада в Унгария.

„Едип и пророците” е финалът на трилогията, която започна преди 5 години. Той е по текстове на поета Константинос Кавафис и драматурга Александър Секулов. 

"Сега, с "Едип и пророците" завършваме това своеобразно пътуване на човека към самопознанието – пътят на зрящия слепец до слепия прогледнал", каза Диана Добрева, която този път ще видим и на сцената в ролята на Йокаста. 
„Едип и пророците“ е спектакъл за проглеждането на сърцето. За просветлението, което те спохожда, когато приемеш грешките, платиш заблудите, надмогнеш скръбта и разбереш как и защо да си жив. За отместването на илюзиите, за надникването към бистрия извор, където виждаш смиреното си лице.
„Едип и пророците“ е спектакъл за смелостта да излезеш отвъд света, пълен с гадатели на нищото, с вестители на катастрофи, с клакьори на хаоса.
„Едип и пророците“ е песен за възхитителния кураж да бъдеш човек.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени