Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик (Пловдив) победи Рилски спортист в Националната баскетболна лига

Отборът на Академик (Пловдив) нанесе четвърта загуба на лидера в класирането Рилски спортист от началото на сезона в Националната баскетболна лига. „Студентите“ победиха тима от Самоков с 87:83 (22:9, 20:20, 20:30, 25:24) като домакин в среща от 29-ия кръг на шампионата и по този начин спечелиха срещу този съперник за първи път над 4 години насам. С успеха тимът, воден от Йордан Янков, постигна четвърта поредна победа и затвърди осмата си позиция в класирането с 36 точки в своя актив, с 3 повече от деветия БК Ямбол. Рилски спортист остава на върха с баланс от 23 победи, 4 загуби и 50 точки. 

Домакините започнаха по-концентрирано срещата и поведоха с 13:2 в началото на първата четвърт, което принуди старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров да вземе прекъсване. След него обаче гостите продължиха да не бъдат достатъчно ефективни в нападение и в края на частта „студентите“ стигнаха до аванс от 22:9.

Втората четвърт започна със серия от 11 безответни точки за Рилски спортист и така лидерът в класирането бързо навакса изоставането си до 20:22. Последваха нови силни минути за Академик, в които Васил Бачев бе над всички на паркета и след две успешни стрелби за три точки, кош и три опита от наказателната линия отново даде двуцифрена преднина на своя тим и така първото полувреме приключи при резултат 42:29 за баскетболистите на Йордан Янков. 

Гостите от Самоков стартираха по-силно след почивката и записаха серия от 20:8, благодарение на която намалиха пасива си до само точка при 49:50 в средата на третата четвърт, а краят на частта дойде при 62:59 в полза на Академик. 

Последната част започна равностойно и Рилски спортист за първи път в срещата стигна до изравняване на резултата при 68:68, но 2:17 минути преди финалната сирена домакините отвориха 4 точки аванс – 79:75. След това Александър Янев пропусна стрелба от далечна дистанция, а в ответната атака Васил Бачев реализира шестата си тройка в мача, за да увеличи преднината на своя тим до 82:75. „Студентите“ успяха да задържат аванса си до края и така стигнаха до успеха с 87:83.

Най-резултатен за победителите стана Васил Бачев с 25 точки, включително рекордните за него през сезона 6 тройки, Евгени Хаджирусев добави 19 точки, а Тайлър Криймър завърши с „дабъл-дабъл“ – 11 точки и 12 борби.

За Рилски спортист Чавдар Костов реализира 18 точки, а 15 вкара Димаджо Уигинс.

В следващия кръг Академик ще пътува до Плевен за сблъсък с местния Спартак, докато за Рилски спортист предстои визита на БК Ямбол.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна