Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако обществото не предприеме мерки, ще дойде ден, когато ще съществува държавата България, но в нея няма да има българи"

Валентин Съйков: Икономиката е сърцевината на решението за демографската криза

"Не може да чакаме повече т.нар. политически елит да реши проблема с демографската криза. Време е гражданското общество да се заеме с изработването на дългосрочна стратегия"

Снимка: Ани Петрова

"Ако българското общество не предприеме мерки за справяне с надвисналата над нас демографска катастрофа, ще дойде ден, когато ще съществува държавата България, но в нея няма да има българи."

Това предупреждение отправи в интервю за БНР Валентин Съйков, председател на сдружение "Гражданска инициатива България 2050". Сдружението организира дискусия дали демографският срив може да бъде преобърнат в положителна тенденция и как.

Учените демографи от десетилетия алармират държавната власт за задълбочаващите се тенденции, но техният глас остана глас в пустиня, изтъкна Съйков.

Той нарече "най-катастрофални в сравнение с всички други предишни периоди" резултатите от последното преброяване през 2021 г. - за 10 години България е загубила 845 000 души, или 11,5% от населението си, което е най-големият спад в цялата ни съвременна история, но и най-големият спад в сравнение с останалите европейски страни.

"Само с чисто демографски мерки в тесния смисъл – социални помощи, детски надбавки, очевидно този въпрос не може да се реши. Необходима е комплексна политика – на първо място стратегия за ускорено икономическо развитие на страната", коментира Валентин Съйков в предаването "Преди всички".

Снимка: Ани Петрова

Ако в сравнително кратък период - за 10 години, не се постигнат икономически и социални показатели на средноевропейско равнище, изобщо не може да се говори за преодоляване на демографската криза, смята Валентин Съйков.

"Такова движение нагоре е възможно. Румъния ни изпревари значително и вече се изравни с Унгария по тези основни икономически и социални показатели. Икономиката е сърцевината на решението за демографската криза. Ако ние не успеем да осигурим добри доходи на младите хора, които да живеят, да работят и да раждат децата си в нашата страна, ако те продължават да емигрират и да си търсят щастието в чужбина, всякакви стратегии и мерки ще си останат само написани на хартия."

Преди казвахме, че хоризонтът на българските политици е 4 години, а сега е от едни предсрочни до други предсрочни избори, подчерта организаторът на дискусията за демографските политики.

"Не може да чакаме повече т.нар. политически елит да реши проблема с демографската криза. Време е гражданското общество да се заеме с изработването на дългосрочна, в продължение поне на 3 десетилетия напред, стратегия за развитие на страната, която поставя на първо място демографията."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени