Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 милиона души

Топим ли се? Реалните проблеми са миграцията и високата смъртност, не ниската раждаемост

Ситуацията не е необратима и безнадежна, смята доц. Георги Бърдаров

| обновено на 04.10.22 в 14:48
Снимка: Pixabay

Основният фактор за демографската картина в България не е раждаемостта, а смъртността, и то още преди пандемията. Раждаемостта е ниска, но тя е нормално ниска за целия развит свят.

Това обясни пред БНР доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и писател.

Големите реални проблеми пред страната са миграцията и тази смъртност, подчерта той.

За 40 години загубата на население се изчислява на над 2 400 000 души, най-голямото топене, откакто има преброявания у нас. 

Георги Бърдаров   Снимка: БГНЕС

Доц. Бърдаров е бил изненадан "от това свръхголямо намаляване", което регистрира и последното официално преброяване, чиито резултати бяха огласени вчера.

"Средно България намалява годишно с 55-60 000 души. Очаквах от порядъка на 600 000-650 000, а то е 844 000, тоест още по-голямо, отколкото се очакваше."

Ситуацията не е необратима и безнадеждна, както се опитва да се внуши всеки път, когато излизат подобни данни, категоричен е Георги Бърдаров. За демографската криза се говори с остарели клишета, затова няма и позитивни резултати, смята той.

Преподавателят често дава пример с Ирландия, която през 50-те години на 20 век е била в демографския колапс – за един век населението там е намаляло с 6 милиона души. Радикална реформа в образованието и развитие на индустрията обаче са довели до рестарт на демографските показатели.

Това, което убягва в публичното пространство, когато говорим за демография, най-обезпокоителното са структурите на населението, особено възрастовата структура, която е социална бомба, заяви Георги Бърдаров в предаването "Преди всички".

По думите му активното младо население при нас е критично малко.

Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 милиона души, за нашата територия, уточни преподавателят.

"Демографска пустиня" е термин, който има предвид територии само в умерените ширини с гъстота на населението е под 10 души на кв. километър, тоест там няма реална възможност сами да се рестартират демографски, поясни доц. Бърдаров.

Там, където се оформят такива "демографски пустини", само с образование ситуацията не може да се промени, то не е панацеята, подчерта той.

"Трябва да има целенасочена политика, която да тръгва от държавно и местно ниво. Никой няма да отиде с малко дете, младо семейство, при условие, че няма нормална болнична помощ на 50-100 км от мястото, където живееш. Образованието е най-важното, но е само първата стъпка."

Дигиталните номади са едно от възможните решения, коментира Георги Бърдаров.

Той очаква в обозримо бъдеще част от селата у нас да бъдат отново презаселени от такива дигитални номади – процес, който е ускорен от пандемията.

"Виждаме села, които обаче са близко до големи градове и има удобна инфраструктура, които буквално живнаха и се преобразиха само в рамките на няколко години с точно такива дигитални номади. Засега тези хора се концентрират в малки населени места, обезлюдени села, но които са близко до големи градове, точно заради образование и здравна грижа."

Българите по света навсякъде носят България в сърцето си, убеден е доц. Бърдаров.

"Обичат България, създават български дружества на доброволни начала, има една много искрена и чиста любов към България. Биха се върнали, ако видят в България променени условия от тези, които са ги подтикнали да емигрират. Такива условия те в момента не виждат и затова не се връщат", изтъкна в анализа си той.

В предаването "12+3" доц. Надежда Илиева от Института по геофизика и география към БАН коментира, че е имало очакване за намаляване на външната миграция и отрицателното миграционно салдо:

"За съжаление миграциите останаха на доста високо ниво и през последните 10 години средногодишно се равняват на 31 хиляди души. Очаквахме отрицателният естествен прираст да се задълбочи и да стане с все по-високи отрицателни стойности. Намаляването на населението около 63% се дължи на естествения прираст и останалите проценти се допълват с външните миграции".

Доц. Надежда Илиева /БГНЕС/

Продължава задълбочаването на демографската криза в Северозападна България, подчерта тя и уточни, че населението на Видин е намаляло с над 20%:

"Намалява населението и в един друг регион, който се намира в Западни Родопи, област Смолян, както и в региона на Силистра и Добрич, областите Габрово, Велико Търново и Кюстендил".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15