Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поевтинява, достигайки триседмични дъна

Петролът продължава да поевтинява и по време на търговията в четвъртък, достигайки триседмични дъна с оглед на опасенията, че политиките на покачващи се лихви на водещите централни банки могат да ограничат глобалния икономически растеж и потреблението на горива в бъдеще.

В същото време доларът поскъпва на валутния пазар, като неговото засилване оскъпява петрола за купувачите с друга валута.

Поевтиняването на петрола е най-вече в резултат на подновените опасения, че политиката на повишаване на лихвите от Фед и ЕЦБ ще охлади икономическия растеж и ще намали потреблението на важната енергийна суровина. Федералният резерв на САЩ се подготвя за още едно повишение на лихвените проценти с 25 базисни пункта през май, докато ЕЦБ се очаква да вдигне лихвени си ставки още на три пъти през следващите няколко месеца (вероятно с по 25 базисни пункта на всяко едно от заседанията).

Към 14.00 часа българско време фючърсите на петрола Брент се понижават с 1,4% към 82 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,55% към 78 долара за барел, задълбочавайки спад с 2% от сряда.

Това са най-ниските цени на основните петролни фючърси от три седмици насам (от 31-ви март) - точно преди в началото на април черното злато да поскъпне рязко в резултат на изненадващото решение на "ОПЕК +" да намали допълнително петролното си производство с над 1 млн. барела на ден.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Поевтиняването е факт, въпреки че петролните запаси в САЩ през последната седмица се понижиха с 4,58 млн. барел, според данни на американската енергийна информационна администрация (EIA). Същевременно обаче имаше изненадващ скок на складовите запаси на бензин поради разочароващо търсене на горива.

От страна на предлагането, товаренето на петрол от западните пристанища на Русия през април вероятно ще нарасне до най-високото си ниво от 2019 г., въпреки обещанието на Москва да намали добива, казаха източници за търговия и корабоплаване, цитирани от Ройтерс.

Пазарите на бензин в Азия пък показват признаци на слабост с оглед на спада на печалбите от производството на горива. Търсенето на дизелово гориво също изостава, като някои рафинерии обмислят намаляване на нефтената преработка, тъй като маржовете на печалба намаляват. Това също натежава върху цените на суровия петрол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени