Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания съветва гражданите си да напуснат Судан възможно най-скоро

Британският външен министър Джеймс Клевърли.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли посъветва неговите съграждани в Судан да напуснат страната колкото се може по-скоро, защото няма гаранции дали ще има полети за евакуирането им след изтичането тази вечер на крехкото 72-часово примирие в страната. 

До момента от Судан в Кипър са прехвърлени повече от 500 британски граждани с шест полета, някои от тях дори вече пристигнаха във Великобритания. Повече от 2 000 от общо 4 000 британски граждани в Судан поискаха помощ. В интервю за Би Би Си тази сутрин обаче Джеймс Клевърли предупреди, че няма гаранции какво ще се случи в Судан след изтичането на срока на примирието и въпреки, че Великобритания планира да евакуира своите граждани при каквито и да е обстоятелства, в случай че отново избухнат сраженията, това може да се окаже много по-трудно и дори невъзможно.

"Ако все още се колебаете, докато претегляте опциите си, нашият съвет е да се отправите колкото се може по-скоро към летище Уади Саидна, докато трае примирието, защото все още има имаме самолети и капацитет да ви евакуираме".

Отправи своя призив към британците в Судан Джеймс Клевърли.

Междувременно от министертво на отбраната отново нарекоха „пълни глупости“ обвиненията на Германия, че с дебаркирането на британски войници в Судан са били забавени усилията на други държави да евакуират техните граждани. Военните казват, че не са верни сведенията, че британските войници са кацнала в Судан без разрешението на суданската армия. Клевърли потвърди, че разрешение е било дадено. Редица медии като „Гардиън“, Скай нюз и Би Би Си съобщават, че е възможно удължаване на примирието. Командващият суданската армия генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е дал одобрение за удължаване на примирието с още 72 часа и е изпратил свой представител в столицата на Южен Судан – Джуба, за преговори. Все още обаче не е ясен отговорът на неговия съперник – лидерът на паравоенните сили генерал Мохамад Хамдан Дагало.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени