Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Момчилова: При римейк на избора на генерален директор на БНТ гласуването ще бъде с погнуса

"СЕМ има право на морален реванш"

Снимка: БГНЕС

"Не приемам част от доводите на съда относно казуса с избора на генерален директор на БНТ. Но при обжалване на това решение отново ще последва период без избор и без промяна на човека на позицията. Смятам, че регулаторът има право на морален реванш. Няма нищо по-нормално от това да гласуваш по съвест, да не избираш по-малкото зло. Когато прецениш, че е по-добре да не пипаш нещо, което към настоящия момент работи, по-добре е нещата да останат така. Въпреки че аз съм най-големият критик на Емил Кошлуков". 

Това каза пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова. 

И допълни, че ако се стигне до прегласуване на кандидатурите за поста, то "ще бъде на принципа на гласуване с погнуса и с отвращение". 

По темата за т.нар. общоевропейския СЕМ - законодателен европейски акт за свободата на медиите, в предаването "12+3" тя коментира

"Подобни текстове трябва да се четат с разбиране, но и с въображение. Процесите в медиите са толкова динамични, изкуственият интелект навлиза с бързи темпове... През ноември предстоят т.нар. "тралози" - разговори по темата между Европейската комисия, Съвета на Европа и Европейския парламент. Не мога да прогнозирам кога проектът ще се превърне в закон. Но СЕМ няма как да отговори на очакванията, на новите повинности, на новите задължения, написани в акта с настоящия кадрови и финансов потенциал". 

Интервюто на Петър Волгин със Соня Момчилова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна