Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Чобанов: Прогнозата на МФ е по-оптимистична, отколкото трябва

"Реформите са това, което трябва да видим в бюджета"

Снимка: стопкадър bTV

"Макрорамката е единственото нещо, което не се променя в проектобюджета за тази година. Прогнозата е по-оптимистична, отколкото трябва да бъде. Министерството на финансите (МФ) прогнозира, че икономическият растеж в реално изражение ще бъде 1,8% през текущата година, а инфлацията ще бъде сравнително висока. Докато официалните прогнози на международни финансови институции също прогнозират положителен растеж за България, но по-нисък от прогнозата на МФ". 

Това каза пред БНР икономистът Димитър Чобанов от Институа по икономики и политики в УНСС. 

И допълни, че в приходната част е заложено повишение на приходите от данъци, но при същата макрорамка, "тоест, се разчита, че ще има по-добро представяне на приходните агенции": 

"Такова е възможно. Но генерално погледнато, способностите на приходните агенции да събират данъци зависи от техния професионализъм и от признанието на правителството, че е способно да провежда правилна политика. Това правителство все още не е показало какво може и какво ще прави, затова няма как то да подкрепи доверието към приходните агенции. Залагането на допълнителни приходи не е съвсем сигурно. Може да не се наложи повишаване на дефицита, но да се намалят допълнително разходите". 

В предаването "12+3" Чобанов посочи, че това, което не се вижда, но вероятно ще се случи, са планове за оптимизиране на публичния сектор:  

"Не е нормално при видимо свиващо се население заетите в публичния сектор да остават сравнително постоянен брой и като относителен дял в общата заетост постоянно да нарастват. Затова в публичния сектор е необходима реформа". 

По думите му в разходната част се вижда, че основните намаления идват от разходите за издръжка и от капиталовата програма, но това лишава бюджета от буфери:  

"Самото изпълнение ще разчита на това, че няма да настъпят допълнителни обстоятелства, както сега се случва с наводненията, например. Реформите са това, което трябва да видим в бюджета. Това трябва да бъде в основата на програма на едно правителство, което тепърва ще бъде на власт". 

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Чобанов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна