Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гарабед Минасян: Добро макроикономическо управление не е просто постигане на самоцелен дефицит

проф. Гарабед Минасян
Снимка: БГНЕС

"В бюджета, особено в разходната част, нещата досега така са се оправяли, че всичко се е връзвало по отношение на разходите за сметка на капиталовите разходи. Капиталовите разходи като цяло се предвиждат добре и са в съответствие за подпомагането на бизнеса, тъй като инфраструктурните проекти имат отношение не само към удобствата на хората, но и създават условие за разгръщането на частния бизнес. Публичните инвестиции вървят ръка за ръка с частните. Когато капиталовите разходи намаляват и не се изпълняват, това създава допълнителни пречки за разгръщането на бизнес инициативи". 

Това поясни пред БНР макроикономистът проф. Гарабед Минасян. 

И допълни, че целта на едно добро макроикономическо управление не е просто да се постигне самоцелен дефицит, а да подпомага развитието на страната

"Целта на фискалната политика и на държавния бюджет е да стимулират колкото се може по-бързо конвергенцията на страната към европейските структури. Ако я няма тази конвергенция, включването ни към еврозоната е под въпрос". 

В предаването "Нещо повече" макроикономистът подчерта, че при социалните плащания има двоен стандарт

"От една страна гледаме какво става в Европа, най-вече по отношение на доходите, но паралелно с това трябва да се гледат неща, характерни за нашата страна - степента на производителност на труда и ценовото равнище, например". 

Интервюто на Людмила Железова с проф. Гарабед Минасян в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства. Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година...

публикувано на 01.06.24 в 08:56

Откриват първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run

Днес ще бъде открито и първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са регистрирани за участие. Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон - 44 км колоездене, последвано от 14 км планинско бягане. Участието на децата в маратона е безплатно, а..

публикувано на 01.06.24 в 08:51
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, които са приети да учат в университет или в колеж. Финансова помощ получават и ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 08:32
Концлагер Белене

Организират поклонение в памет на жертвите на комунистическия жертви в "Белене"

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин. Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е неполитическа събитие, а организатор е инициативна група , се отбелязва в поканата. Към нея са се..

публикувано на 01.06.24 в 08:21

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето.  Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни..

публикувано на 01.06.24 в 08:10

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще..

публикувано на 01.06.24 в 07:59
Министерство на земеделието

МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за земеделските земи

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Измененията в правилника се налагат заради промените в закона, направени по настояване на самите фермери в края на март. Общественото обсъждане ще продължи до 12 юли. Дълго..

публикувано на 01.06.24 в 07:48