Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Йоцов: Възможно е да се постигне дефицит от 3%, но вероятно ще стане с допълнително намаляване на капиталовите разходи

доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС
Възможно е да се постигне дефицит от 3%, но това вероятно ще стане с допълнително намаляване на капиталовите разходи – т.е. те ще са по-малко от заложените в момента 8.8 милиарда. Това обясни пред БНР доц. Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания при БАН.
Предстои бюджета за 2023 година да бъде внесен в началото на юли и да започне да действа от началото на август.

"Общо взето няма изненади. Когато служебното правителство представи проекта за бюджет, господин Василев направи критични бележки. Това, което беше изнесено вчера, съответства на тези бележки – т.е. ще се стреми дефицитът да е в рамките на 3% и няма да се вдигат данъци. Това означава, че малко трябва да се вдигнат приходите и сериозно да се увеличат разходите. Успокоението е, че няма да се посяга на някои от социалните придобивки и обещанията за пенсии и заплати. Под въпрос остава колко реалистично е това".

Капиталовите разходи, които бяха доста високи – над 10 милиарда, са намалени с повече от милиард, отбеляза той.

"Това обаче не е добра новина, защото подкопава растежа. През тази година изтича и последния двугодишен период, след като мина програмния, в който могат някакви разходи да се осчетоводят, за да се получат пари по оперативните програми на ЕС. Съвпада и с някои от капиталовите разходи, които трябва да се извършат по ПВУ"

Като новина, която не е много приятна, икономистът определи изземването на 100% от дивидентите на държавни фирми. Той отбеляза, че тази година не върви много добре със събирането на ДДС и акцизи.

Йоцов посочи, че растежът за тази година е под 2%. 

"МФ не е променило макрорамката".

Той изрази надежда, че през 2024 година ще се говори за по-различна финансова рамка. 

"Бюджетът, който се приема само за пет месеца на 2023 година, е осакатен. В него нито са залагани политики, нито реално могат да се направят

Очаквам скоро да започнат да се залагат политики за 2024 и 2025 година. Те трябва да бъдат насочени към приоритетите за България – влизането в еврозоната и осигуряване на устойчив и догонващ растеж". 

Икономистът подчерта и изоставането  в процеса на децентрализация при финансирането на общините. 

"Трябва да се направят промени в данъчната система и да се предоставят права на общините да формират повече собствени приходи."

Всички помощи и субсидии, отпускани във връзка с ковид кризата, трябва да бъдат прекратени, смята той. 

"Очаквах да бъде направено още сега, но очевидно не е имало възможност".

Цялото интервю на Марта Младенова с доц. Виктор Йоцов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната..

публикувано на 13.06.24 в 13:09
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. Тя каза това на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните-членки в Люксембург: "Те са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Токът поскъпва средно с 1,39%

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с..

публикувано на 13.06.24 в 12:46

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27

Израелски танкове навлязоха по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах. На този фон продължават преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хамас" и Израел. Палестинското движение определи като "незначителни" промените, които поиска да бъдат направени в предложението, представено от САЩ...

публикувано на 13.06.24 в 12:25

Книга в снимки разказва истории и съдби от Украйна

Фотокнигата "Украйна: Война и престъпления" ще бъде представена тази вече от 19 часа в Столичната библиотека. Тя включва творби на 93-ма фотожурналисти от близо 30 държави. Книгата е с 540 страници, на които са отпечатани 366 цветни и черно-бели фотографии, както и 38 кратки журналистически есета. Първото издание на книгата, която излиза..

публикувано на 13.06.24 в 12:15
Томислав Дончев на брифинга в централата на ГЕРБ -  14 ноември 2023 г.

Томислав Дончев: Очевидно показваме резултати и когато нямаме присъствие в местната власт

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори на 9 юни, че победата е важна за партията предвид връщането на подкрепата в градове, където "е трудно да се каже, че сме се представители убедително на местните избори". "Тук ще маркирам: Видин, Пазарджик,..

публикувано на 13.06.24 в 12:08