Да си блогър, влогър или „ютюбър“, да спечелиш голяма аудитория, която да следва това което правиш, снимаш и показваш, а след това да издадеш книга – това вече е класика в бизнеса.
Рефика Биргюл е извървяла този път. След като е била водеща в телевизионния канал „24 Kitchen“ и коломнистка, след YouTube канали на турски и на английски, тя вече има 5 книги зад гърба си. „Храната на новия Истанбул“ вече е и пред българските (по)читатели.
Авторката е завършила психология нещо различно от храненето, в продължение на години е директор на болница, работил е по културен кинофестивал, така че тя има опит в много различни сфери. Храната през цялото време ѝ е някаква страст и като лайтмотив я съпровожда. Книгата е пълна с истории от биографията на авторката, допълни пред БНР-Радио София Златина Димитрова, редактор на книгата от издателство „Кръг“:
„Всъщност цялата книга и всички рецепти са изпълнени с усещането, че храната е любов и удоволствие. Вместо някакви сложни химични формули, Рефика предлага използването на невидимата съставка, а именно да готвиш с любов за хората. Част от рецептите носят имената на хора, за които ги е готвила и вървят с история. Има съвети не само за готвенето, а и за отношението към храната. Стимулира експериментиращите готвачи.“
Самата Рефика Биргюл представя изданието така:
„Храната на новия Истанбул“ е резултат от голямата ми страст да измислям кулинарни изкушения, които са вкусни и лесни за приготвяне. В основата им е традиционната турска кухня, но на всяка рецепта съм придала различен съвременен привкус. Без значение дали ще навивате турско суши, или ще готвите кадаиф на тиган, се надявам рецептите ми да ви харесат и изненадат.“
Чуйте разговора на Гергана Пейкова.