Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Екатерина Михайлова: Предлаганите промени в частта за съдебната власт са очаквани

"Съгласието за нов национален празник трябва да надхвърли и сегашното парламентарно представителство"

| Интервю
Снимка: БТА

"Никога досега националният празник не е бил вписван в нито една от българските конституции. Но няма пречка. Ако бъде на ниво Конституция, обаче, изисква голямо съгласие. Голямо съгласие се изисква и на законово ниво. Съгласието трябва да надхвърля далеч и сегашното парламентарно представителство. Конституцията е и обществен договор, освен основен закон". 

Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ. 

И допълни, че има риск цялата енергия да се фокусира върху темата за националния празник, работа на политиците е да свалят напрежението. 

Относно идеите за реформа в съдебната система тя коментира, че и досега е застъпвала позицията, че мандатите на ВСС, на ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, на главния прокурор са дълги

"Огромната мощ на главния прокурор идва през надзора за законност.  Решението за превес на професионалната квота във ВСС е в унисон с препоръките, които идват от европейските институции. Има дискусионни въпроси. Не съм сигурна, че трябва се отмени правомощието на президента да може веднъж да е несъгласен с това, което му се предлага от ораните на съдебната власт за кадровите им решения. В годините имаме примери, в които няколко български президенти са се намесвали, но не по лош начин. Това е коректив. Част от баланса между властите", допълни проф. Михайлова в предаването "12+3". 

По думите ѝ промените, които се предлагат в частта "съдебна власт", са в голяма степен очаквани

Един кмет да има не повече от два мандата е възможно решение, но дали е добре политически - трябва да има дебат по въпроса, категорична е тя. 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Екатерина Михайлова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени