Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в Омуртаг

Снимка: Община Омуртаг

Частично бедствено положение е обявено в Омуртаг от днес. Това се налага заради безводието, което търпят жителите на малкия град вече близо 50 години. Това каза за Радио Шумен Магдалена Славова от гражданското обединение "Вода за Омуртаг". 

Междувременно, на първи подем - ВиК Търговище е изпробвало една помпа, която успяла да подава вода с 43 литра в секунда до втори подем. Дружеството е осигурило и подвижен агрегат, понеже намиращият се на подема, все още се възстановява от Община Омуртаг. Ако ситуацията се задържи така, сценарият може да се развие в най-лошия си възможен вариант, а именно вода в Омуртаг да има само два пъти седмично. 

Магдалена Славова апелира през Радио Шумен институциите да се задействат още повече. От първи август до момента е направено доста.  

Всеки момент се очаква аварийно да бъде пусната вода от пречиствателната станция „Ястребино“. Пречката в този случай се оказва „Енерго про“, които бавят разрешителното за пускане на ток на втори подем. От дружеството са заявили, че това ще отнеме около седмица, заяви още Магдалена Славова.


По публикацията работи: Радослав Генчев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени