Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият външен министър настоя за незабавно спиране на военните действия в Близкия изток

Йоргос Герапетритис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За незабавно прекратяване на военните действия в Близкия Изток призова гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис. Опозицията също настоява за мирни преговори.

Позицията на Гърция по събитията в Близкия Изток е незабавно прекратяване на военните действия, освобождаване на заложниците и отваряне на допълнителни хуманитарни коридори, заяви гръцкият първи дипломат Герапетритис. Той участва в заседание на съвета по външните работи на Европейския съюз. 

Външният министър информира, че ще се създаде работна група от европейски външни министри, които ще преговарят с петима министри от арабските държави и с генералния секретар на Арабската лига.

Трябва да се проведат ефективни преговори за незабавен мир, подчерта гръцкият министър.

Лидерът на гръцката опозиционна партия "Сириза" Стефанос Каселакис посети районът на военните действия в Газа, срещна се с палестинци и заяви, че световната общност трябва активно да се намеси за възстановяване на мира в региона. Гръцката опозиция настоява Атина да признае палестинската държава и да окаже помощ на цивилните граждани в региона на военните действия.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна