Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва с 16% към 40 евро за мегаватчас

Снимка: balkangashub.bg

Фючърсите на европейския природен газ на ниделрандския TTF хъб скочиха с 16% до 40 евро за мегаватчас (MWh), което е най-високото им ниво от юни насам, тъй като инвеститорите оценяват възможността от стачки в австралийските съоръжения за втечнен природен газ (LNG), които биха могли сериозно да затегнат световния пазар на синьото гориво.

Дискусиите във вторник между служители на профсъюза и Woodside Energy Group Ltd., една от двете компании, експлоатиращи засегнатите съоръжения за втечнен природен газ, не доведоха до окончателен изход на трудовия спор.

Ако действително последва стачка, това може да засегне до 10% от световния износ на LNG.

Това пък може да накара азиатските купувачи да предложат по-високи цени за втечнен природен газ, за да компенсират евентуалната загуба на австралийски доставки.

Докато Европа рядко купува австралийски газ, ще трябва да се конкурира с Азия за ограничено количество товари, като зимният отоплителен сезон започва след по-малко от два месеца.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Освен това износът на втечнен газ от САЩ в момента е по-изгоден за Азия през месеците септември, октомври и ноември и може да има по-малко наличен втечнен газ този месец.

Газовите хранилища в Европа обаче са запълнени на над 89%, което е най-високото ниво за това време на годината. Европейският съюз иска те да бъдат пълни на 90% до ноември и много страни, като Германия, Италия, Испания и Нидерландия, вече са изпълнили или надхвърлили тази цел.

Въпреки че запасите от газ в Европа са доста над нормата за сезона, регионът е уязвим от възможни закъснения в летните графици за поддръжка на големи производители, като Норвегия. Търговците също така очакват повишаване на температурите в Южна Европа, Германия и Франция, което може да доведе скоро до търсене на допълнителна енергия за охлаждане.

Междувременно “Булгаргаз” внесе вчера в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за месец септември в размер на 59,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е малко под цената за август от 59,67 лв.

На 1-ви септември в Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за септември 2023 г., при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 31-ви авгут.

С оглед обаче на текущото поскъпване на европейските газови TTF фючърси към 40 евро за мегаватчас, предложената от "Булгаргаз" окончателна цена може да бъде по-висока, ако до края на август се запази настоящата тенденция на поскъпване на синьото гориво в Европа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна