Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Британските власти не са се обръщали към посолството ни в Лондон заради тримата българи, арестувани за шпионаж

Снимка: БГНЕС

От Министерството на външните работи разпратиха до медиите съобщение, че властите на Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон след информацията на Би Би Си, че трима български граждани са задържани на Острова по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

В интервю за програма "Хоризонт", посланикът ни в Лондон Марин Райков потвърди съобщението.

"Имаме принципна практика да си разменяме и да получаваме информация, когато има задържани наши граждани. Но практиката в Обединеното кралство е, когато съответните граждани на друга държава, които са задържани, пожелаят институциите на тяхната държава да не бъдат информирани, обикновено британците уважават това тяхно желание. Така че, за мене хипотезата и по-скоро обяснението за това, че не сме били информирани, е именно това, не може и да бъда друго", обясни той.

Министерството на външните работи остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая, се казва в писменото изявление на ведомството от вчера.  

Няколко часа по-рано Би Би Си съобщи, че трима българи са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Те били арестувани още през февруари в рамките на голямо разследване, свързано с националната сигурност на Великобритания.  

Междувременно Софийската градската прокуратура съобщи, че работи по случая съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" от март 2023 г. 

Образуваното досъдебно производство е за престъпление шпионаж по Глава първа от Наказателния кодекс.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна