Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската компания MVM ще купува газ от турската "Боташ"

Реджеп Ердоган и Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският енергиен конгломерат MVM се съгласи да закупи около 300 млн. куб. метра природен газ от турската енергийна компания "Боташ", предаде Ройтерс.

"Това стратегическо споразумение е част от цялостната инициатива на правителството за укрепване на националната енергийна самодостатъчност“, посочи говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

"Този ход има за цел да подобри енергийната сигурност и да стабилизира цените на газа предвид международната енергийна криза, причинена от конфликти и санкции", добави той.

Предложената покупка беше договорена по време на посещението в неделя на турския президент Реджеп Ердоган в Унгария, като се очаква подробностите да бъдат финализирани до края на годината, каза Ковач.

Изявление на "Боташ" пък описва сделката като "новаторско споразумение", отбелязващо първия път, когато Турция се споразумя с несъседна страна за износ на газ и че то ще повиши сигурността на европейските енергийни доставки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна