Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30% от децата на възраст 15-19 г. посягат към цигарите

2
Снимка: unsplash.com

За трета поредна година се проведе кампанията срещу употребата на тютюневи изделия сред подрастващите – „Можещите“.

Тя се реализира в партньорство между сдружение „Асоциация Родители“, „Заедно в час“, като част от глобалната инициатива на компанията “Young Health Programme”, насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света. 

За тригодишния период са проведени близо 2500 занятия в 20 града на страната. Обхванати са 117 училища, 2440 учители, 54 075 родители и 52 293 ученици. Всички изработени материали ще продължат да са в помощ на преподавателите и в бъдещите им дейности в комуникирането на вредата от тютюнопушенето сред учениците.

Целта на кампанията е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора. Във фокуса на инициативата са учениците на възраст между 12-16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им.

Деян Лаковски и Михаил Околийски (от ляво на дясно)

„Държавата трябва да прави повече по отношение на намаляването употребата на тютюневи изделия сред младите хора. Данните сочат, че 40% от българите пушат, като превес вземат мъжете, а над 30% от децата на възраст 15-19 г. също посягат към цигарите, като делът на момичетата е по-голям. За жалост това се случва, тъй като близо 30 години държавата не успя да въведе здравното образование в училищата. Материалите за това са готови, но няма достатъчно обучени преподаватели, няма отделени часове“, съобщи доц. Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и допълни: „Нашите деца са най-малко подготвени за реалния живот, тъй като няма добър диалог между тях, родителите и учителите. Това трябва да се промени и Министерството на здравеопазването ще направи дългосрочни стъпки в това отношение.“

Според д-р Ивелина Пaнджарова, медицински онколог в УСБАЛ по Онкология обществото трябва да се се фокусира върху здравословните последици от тютюнопушенетои вредите, които то нанася на подрастващите.

Можещите

„Данните на Световната здравна организация сочат, че всяка година тютюнопушенето убива над 8 млн. души, като 1.5 млн. от тях са пасивни пушачи. Факт е, че основната причина за появата на рак на белия дроб е употребата на тютюневи изделия, а това онкологично заболяване е на първо място по смъртност. Нещо повече 50% от случаите на рак на пикочния мехур също са в резултат на тютюнопушенето. Важно е да кажем, че белият дроб започва да се изчиства от вредните вещества 12 часа след изпушването на последната цигара. Колкото по-рано спрете цигарите, толкова по-малък е рискът да се видим в лекарския кабинет“, каза д-р Панджарова. Тя допълни, че и модерните устройства за пушене не са по-малко вредни за здравето.

Специални гости на събитието бяха някои от супергероите на „Можещите“ – талантливи млади хора, които се изправят срещу тютюнопушенето. Мариела Костадинова (спортна акробатика), Денис Димитров (таекуондо), Ивана Ангелова (конен спорт) разказаха, как разговарят със своите родители и учители за тютюнопушенето. На въпрос каква суперсила е нужна на всеки човек, за да се справи с вредните навици Денис каза: „Нашата суперсила е дисциплината. Когато има нещо, върху което да се фокусираш, нямаш време да вземаш грешни решения“, а Мариела допълни: „Спортът играе основна роля във възпитанието, защото той ни учи на постоянство.“


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна