Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън отива в Израел в сряда, Блинкън и Нетаняху са се договорили за хуманитарната помощ за Газа

Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще посети Израел в сряда. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън след дълги преговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху. При визитата си Байдън ще се срещне с Нетаняху и ясно ще заяви, че Израел има право да се защитава. Американският държавен глава също така ще потвърди солидарността на Вашингтон, докато Израел се подготвя за наземна операция срещу бойците на групировката "Хамас" в Ивицата Газа. След това Байдън ще посети Йордания, където ще води разговори с арабски лидери за хуманитарна помощ, допълват от Белия дом.

Седемчасовите разговори между Блинкън, Нетаняху и неговия кабинет са довели до резултат по отношение на хуманитарната ситуация в Ивицата Газа. Съединените щати и Израел са се договорили да разработят план, който ще позволи хуманитарна помощ да достигне цивилните жители на Газа, заяви Блинкън.

Междувременно Белият дом съобщи, че Джо Байдън и президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси са обсъдили в телефонен разговор нуждата от запазване на стабилността в Близкия изток. В друг телефонен разговор Байдън и премиерът на Ирак Мохамед Шия ас Судани са дискутирали усилията за предотвратяване на разширяването на конфликта в Газа. Освен това Байдън е разговарял и с двамата лидери за важността да бъде обърнато внимание на влошаващата се хуманитарна криза в Газа. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна