Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-често провеждане на някои профилактични изследвания предвижда бюджетът на НЗОК

Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

В проектобюджета на Здравната каса за следващата година са заложени средства, с които да се гарантира по-често провеждане на някои профилактични изследвания за жените над 45 години и за мъжете над 60 години. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Здравната каса доц. Михаил Околийски.

Проектът ще бъде разгледан на заседанието на надзора този следобед.

Навършили 45 години жени да имат платено от Здравната каса мамографско изследване веднъж годишно, вместо полагащото се сега изследване на 2 години за жените между 50 и 69 години. Тази промяна в наредбата за профилактичните прегледи ще бъде предложена от здравното министерство заедно с други, чрез които изследванията да станат по-чести, обясни доц. Околийски.

За жените над 45 се предвижда още ехографско изследване на щитовидната жлеза един път в годината, както и изследване на два от хормоните ѝ. За мъжете над 60 години - да изследват PSA всяка година. 

"Средствата за това са предвидени, има ги, заложени са в бюджета, трябва да бъде договорено". 

В проектобюджета е предвидено допълнително заплащане за личните лекари, които успеят да обхванат над половината от пациентите си за годишни профилактични прегледи.

Ще се търсят начини за намаляване на броя хоспитализации, тъй като голяма част от тях са излишни, допълни Околийски:

"Част от пътеките могат да бъдат скъсени там, където не е необходимо да се лежи в болница за някакво изследване, което може спокойно да се направи и в амбулатория". 

Близо 8 милиарда лева са заложените разходи за здраве през 2024 година, като не е предвидена промяна в размера на здравната вноска. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!