Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Функционалната коремна болка – най-честото оплакване при деца и възрастни

Съвременният начин на живот неминуемо води до съвременни нови болести, които медицинските специалисти установяват при все повече хора и съответно започват проучвания, за да намерят най-правилния и ефикасен начин на лечение.

През последните 15-ина години световните здравни дружества са се обедили върху това, че най-честото коремно оплакване при деца и възрастни това е функционалната коремна болка. Тя се появява в резултат на една нерегулираност между мозъка и храносмилателния тракт. Връзката между тях е изключително важна и нейното нарушение може да доведе до чести коремни оплаквания. Това каза за Радио Варна проф. Ружа Панчева, специалист детски болести, хранене и диететика.

Европейското дружество по гастроентерология и хранене има нова инициатива в тази насока, в която е поканено и Българското дружество по детска гастроентерология  и хранене, и в най-скоро време обществеността ще получи повече информация за заболяването, каза специалистът.

Това, което трябва да се знае, е че на първо място коремната болка се свързва с психологични оплаквания, а на второ място медиците търсят физическа причина и заболяване за коремните оплаквания.

Функционалната коремна болка измества по честота оплакванията от анорексия при тийнейджърите, която до скоро е била най-често срещана при тази възраст, каза още проф. Панчева. Много често при тях е нарушен режимът на хранене и не се спазват основните здравословни принципи. Те не са принципи, които следват препоръки на свръхмодерен писък на модата, а са базисни. И се оказва, че така, както са базисни – трудно се следват и малко се познават.

На въпроса доколко ползването на мобилни устройства и интернет по време на хранене влияе на стомашните нарушения, проф. Ружа Панчева каза, че всички наблюдаваме подобни връзки и мозъкът е този, който дирижира цялото тяло. Ако той не е поставен при едни оптимални условия на почивка и хранене във всеки един случай, няма да бъде „диригент“ на тялото такъв, какъвто очакваме да бъде.

За всички – деца и възрастни, проф. Ружа Панчева припомни  – „Една ябълка на ден, държи доктора далече.“.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!