Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Поликсeна Хардалова и проф. Елена Благоева

Иновативни европейски практики в приобщаващото образование

Приложими ли са у нас?

Д-р Поликсена Хардалова и проф. Елена Благоева (вдясно)
Снимка: БНР

Иновативни подходи в приобщаващото образование и иновативни европейски практики – какви са те и приложими ли са в България? Какво представляват училищата "Втори шанс"? Кой дава този втори шанс, кой има нужда от него, каква е целевата група? Тези и други въпроси коментират в "Нашият ден" д-р Поликсeна Хардалова, преподавател в Департамента по Образование към Политехническия университет в Порто, Португалия, вицепрезидент на Асоциация за училища "Втори шанс", и проф. Елена Благоева, Департамент "Чужди езици и култури" в НБУ, експерт и консултант в областта на образованието и образователните проекти.

Повод за този разговор е организираната от НБУ международна конференция "Иновативни подходи в приобщаващото образование".

Училищата "Втори шанс" (УВШ) предлагат ценна възможност за млади хора, които са напуснали училище без диплома и се борят да намерят своето място на пазара на труда и в обществото. Те предоставят отлична възможност за младежите да се върнат по пътя към образованието и заетостта. Като член на Европейската асоциация на УВШ (E2C Europe), тези училища се ангажират да предоставят качествено образование, за да помогнат на младите хора с по-малко възможности и да намерят своя път в живота.

Д-р Поликсeна Хардалова представи училищата "Втори шанс": "Концепцията за училища "Втори шанс" не е нова. Възниква през 1995 г. от Едит Кресон, която по това време отговаря за образованието в парламента на Франция, като форма за компенсация и за интервенция за младежи, които не учат, не работят, не са ангажирани в някакъв вид образователни курсове, създадена като средство за отговор на многото младежи, които имат нужда от втори шанс. 

Почти 30 години по-късно в България се опитваме да намерим партньори, които да поемат тези инициативи и да идентифицират свои партньори, с които да работят в мрежа, за да отговорят на нуждите на младежите. Тази нужда е особено актуална днес. В европейски мащаб сега това са около 6 млн. души, които не правят нищо!"

Има мрежа за инициативи "Втори шанс". Във Франция има над 150 такива училища, в Испания – около 60, в Португалия – вече 10.

Проф. Елена Благоева: Идеята се възприе чрез предложението за участие в проекта "Укрепване на мрежите "Втори шанс" в Европа" с координатор Португалия. У нас терминът е "Приобщаващо образование". След 10 години се оказва, че политиката, която се прилага , нас, не е достатъчно ефективна, независимо че има даже заделени средства и бюджетът за образование се увеличи в последните няколко години. Въпросът не е толкова в парите, колкото в начина на мислене как да се справим с тоя проблем. Цялата система има нужда от промяна, от друг поглед, от друг ъгъл, през който да се погледне."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени