Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затруднения в движението в някои региони заради снеговалежите

| обновено на 26.11.23 в 05:01
Автор:
Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Усложнява се обстановката по пътищата в Североизточна България.

Движението в област Разград е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж и намалена видимост, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В област Шумен за всички автомобили в двете посоки е затворен и пътят Смядово-Велики Преслав поради паднали дървета на пътното платно, както и пътят от Радко Димитриево до граница ОПУ Варна поради лоша видимост и снегонавяване.

До 10 часа сутринта са затворени пътят Шумен-Бургас до границата с област Бургас и републиканският път от Силистра до Лесово в участъка от км 108 - кръгово кръстовище с пътя Русе-Варна - до границата ОПУ Силистра. Движението се контролира от пътна полиция.

Остава затворен и Троянският проход поради снегонавяване и паднали дървета.

Движението през "Ришки" проход е ограничено в двете посоки за ТИР-ове над 12 тона поради аварирали тежкотоварни камиони на пътното платно. Движението се пренасочва през Котленски проход и се регулира от "Пътна полиция".

Възстановено е движението в двете посоки на АМ "Тракия", но само за леки коли. Тежкотоварните изчакват на място.

По пътищата Русе-Велико Търново и Русе-Шумен, както и Долни Дъбник-Златна Панега също е наложено ограничение за камиони над 12 тона поради снегопочистване. 

Мярката важи и през проходите "Превала" и "Рожен"  за ТИР-ове с ремаркета и полуремаркета.

Затворен за всички автомобили е Проходът на Републиката поради множество паднали дървета.

Заради силния сняг са блокирани пътища и в Западна България. Ограничено е движението на всички автомобили по АМ "Струма" в посока Благоевград до 10-ия км поради силния снеговалеж и снегонавявания. Водачите изчакват на място. В посока Перник е ограничено движението на тежкотоварните камиони.

Временно движението по автомагистрала "Струма" в посока Перник е ограничено за МПС над 12 тона поради снеговалеж. Движението за леките автомобили е проходимо в посока Перник. Тежките изчакват на място.

Временно движението по пътя град Шипка-село Шейново е ограничено за всички моторни превозни средства поради силен снеговалеж, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Въведен е обходен маршрут по пътя град Шипка-Казанлък и по пътя Казанлък-село Дунавци.


Закъсал ТИР с македонска регистрация е блокирал движението на автомагистрала „ Струма”. 

Камионът е с неподходящи за сезона гуми и е аварирал между втори и трети тунел в посока София, съобщи директорът на ОПУ – Перник Емилия Ваклинова. Правят се опити тежкият автомобил да бъде изтеглен, за да се отпуши трафикът и да могат машините, които са попаднали в тапата, да изчистят платното. По-рано вчера проблеми е имало и в посока Перник, съобщиха водачи. Усложнена е пътната обстановка в целия регион. Машините едва насмогват да изчистят шосетата, а снегът продължава да вали. На територията на община Перник пътищата са проходими при зимни условия. Техниката е на терен, казаха от общината. Екипи на пожарната и аварийно- спасителният отряд работят по премахването на паднали клони в различни райони на общината.

Ограничени за камиони над 12 тона са участъци от трите магистрали, достигащи София. Заради силния снеговалеж и протичащото почистване ТИР-овете не могат да се движат между пътен възел Бобошево и столицата на Струма, и в двете посоки между Пловдив и София на "Тракия" и от Ботевград до София по "Хемус". Тежкотоварният трафик е ограничен и в посока Благоевград на магистрала "Струма", както и в цяла Северозападна България. 

По-рано вчера снеговалежите доведоха до проблеми при преминаването през прохода Петрохан и някои други пътища в Монтанска област, които впоследствие бяха почистени.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в посока София от пътен възел "Долна Диканя" до София на автомагистрала "Струма" поради силен снеговалеж и почистване, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Необходимо е водачите изчакват на място, като спазват указанията на служителите на "Пътна полиция".​ Същото е ограничението и в двете посоки​ по автомагистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до София и по автомагистрала "Хемус" от Ботевград до София

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона и в областите Плевен, Враца, Монтана и Видин поради силен снеговалеж и снегонавявания. Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в Северозападна България. ​Ограничен е тежкотоварният трафик в посока Благоевград на автомагистрала "Струма" поради снеговалеж и почистване. Временно движението по пътя Царево - Лозенец се осъществява двупосочно в едната лента поради катастрофа.

Възстановено е движението при километър 14 в посока Варна на автомагистрала "Хемус". В ранния следобед то беше временно ограничено за отстраняване на аварирал тежкотоварен автомобил.

Три ТИР-а, които са авирали при местността Черна нива, затрудняват движението по пътя Дупница - Кюстендил, сигнализираха водачи, пътували по направлението след 18 ч. Камионите са спрели в дясното платно на разстояние около 50 м. един от друг. Обвазувала се е дълга колона от изчакващи автмобили, а камионите пречат и на почистващите снегорини. Край Кюстендил в момента вали мокър сняг, като през вечерните часове валежът е започнал да се усилва.

През целия ден продължи работата на екипите, ангажирани с почистването на столицата през зимата. На терен са 171 снегопочистващи машини. Извършени са обработки със смеси против заледяване на пътната мрежа в районите с по-висока надморска височина „Панчарево“, „Витоша“, „Банкя", кв. Горна баня“, както и на пътните платна на Южната дъга. 

Пътищата в природен парк „Витоша“ - „Драгалевци“ - хижа Алеко и „Бояна“ - местност Златни мостове са опесъчени.

Продължава разпръскването на смеси против заледяване на пътната настилка по  част от улиците на район „Триадица“. Следят се и нивата на язовирите, които се намират на територията на общината. 10 екипа на дирекция“ Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи и подпомагат работата на инспектората и почистващите фирми. Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването ще останат на терен през нощта.

Водачите да карат със скорост, съобразена с пътната обстановка, както и да спазват дистанция,  призовават от Столичната община.

30 машини се включиха в почистването на снега в област Монтана и пътищата вече са проходими при зимни условия. Вчера сутринта за няколко часа бе спряно движението на околовръстния път край Монтана. С помощта на Гражданска защита бяха изтеглени закъсали ТИР-ове. Към обяд над равнинната част на региона заваля дъжд. 

На прохода „Петрохан“, с малки прекъсвания, цял ден валя сняг. Натрупаната снежна покривка е над 20 сантиметра. 4 машини почистват и опесачават пътя през прохода. С настъпване на вечерта температурите се понижиха и на места е възможно да се получи заледяване. Шофьорите да са изключително внимателни и да се движат със скорост, съобразена с пътната обстановка, препоръчват от Областно пътно управление. 

Предупреждения за опасно време вчера бяха са в сила за цяла България. Най-висока степен на опасност - червен код - беше обявена за целите Ловешка и Габровска област, за планинските части на областите Велико Търново, Враца и Монтана, и за почти цялата Русенска област. 

Снегопочистващата техника на територията на Ямболска област е в готовност за разчистване на републиканската пътна мрежа, осигурени са и достатъчно количества инертни материали. Обстановката е спокойна. Почти през  целия ден в региона валя дъжд. Няма заледени участъци дори и в планинските райони на общините Елхово и Болярово, тъй като температурите и там остават над нулата. Директорът на областното пътно управление инж. Галин Костов уточни, че в готовност за разчистване са 59 машини, 13 от които за 35-километровия участък от автомагистрала „Тракия“. Осигурени са и достатъчно количества инертни материали на опорните пунктове:

За днес червен код заради очаквани снежни виелици е обявен за четири области от Североизточна България - Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. В тези области се очаква ураганен вятър със скорост, надхвърляща 100 километра час. В комбинация със снеговалежа ще има условия за преспи и навявания.   

От Пътната полиция напомниха, че колите трябва да са добре подготвени за зимни условия, а ако не е наложително, да не се предприема пътуване.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна