Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Части от София са без ток заради авария. Педиатрията се захранва по алтернативно трасе

| обновено на 25.11.23 в 22:56
СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“
Снимка: СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“

Пожар в подстанция спря електрозахранването в югозападните части на столицата на тази вечер. Няма ток в районите Витоша, Красна поляна, Банкя, Триадица, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Овча купел, Красно село. 

Около 23:30 се очаква да бъде възстановено електроснабдяването на абонатите със спрян ток, казаха за БНР от "Електрохолд". Токът беше спрян малко преди 20:00 часа.

Заради обилните снеговалежи няма ток и на много места в Софийска област - в Костенец, Драгоман, Правец, Ботевград, Самоков, Годеч, Сливница, Божурище, Костинброд, Долна баня, Елин Пелин, Своге. Справка в сайта на Електрохолд показва, че прекъсвания на тока има и в областите Перник, Кюстендил, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

Аварийните екипи на ЕРМ Запад са на терен да отстраняват авариите, причинени от тежкия сняг, който скъса проводници, счупи изолатори и събори стълбове.

Заради спряното електрозахранване в части от София тази вечер, Специализирана болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести "Проф. Иван Митев“ ЕАД-София е преминала на захранване от алтернативно трасе. Към момента ток има в цялата болница, потвърди за "Хоризонт" директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков. Инцидентът не е довел до влошаване на състоянието на настанените там деца:

"Ние сме направили така, че да има 2 независими източника, за да може при подобни случаи, ако основният не подава ток, да се превключи към втория. Към момента точно така сме направили. Само при хипотеза, че стане някаква авария, която да засегне и алтернативното трасе, ще трябва да мислим варианти, защото генераторът все пак може да покрива часове. Генераторът захранва определени части на болницата, в които има животоподдържаща техника, той не захранва цялата болница".


С приоритет е възстановяването на електрозахранването в болниците, подчерта в пост във Facebook и кметът на район "Триадица” Димитър Божилов. "В някои квартали има авария и на "Топлофикация” - те също са се заели с отстраняване на проблема. Очаква се това да стане утре до обяд”, пише още районният кмет.По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!