Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 10-годишно прекъсване

Възстановяват Националните спортни игри за трансплантирани хора

След десетгодишно прекъсване се възстановява провеждането на Националните спортни игри за трансплантирани хора. Официалното им откриване ще бъде в неделя, от 12 часа, в Националната спортна академия. Игрите са част от кампанията за насърчаване на донорството и трансплантациите "Да! За живот!".

Близо 60 души ще участват в националните спортни игри - трансплантирани у нас и в чужбина, и лекари от екипи по трансплантация. Те ще се състезават в дисциплините: плуване, бадминтон, мини-футбол, тенис на маса и дартс, а местата са басейнът "Мадара" и Националната спортна академия в Студентски град, разказа директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Иванка Динева:

"Когато всички се събираме на едно място и показваме, че един трансплантиран може да постигне дори и спортни резултати, това означава, че не само се дава живот, а се дава и пълноценен живот".

Състезателите ще бъдат насърчавани от публика: "Наистина имат нужда от подкрепа не само, защото е дошъл някакъв световен ден, а тя трябва да е ежедневна и да е от институциите и от цялото общество".

У нас над 860 души чакат за трансплантация. От началото на годината са реализирани 20 донорски ситуации, като последната даде шанс за живот на пациент в Полша.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!