Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Младите хора с интелектуални затруднения се нуждаят от интегрирана професионална подкрепа за развитие на трудови умения

Хората с интелектуални затруднения са сред най-уязвимите групи на пазара на труда поради непознаване на потребностите им от подкрепа за трудова реализация, негативни нагласи сред работодателите и липса на професионални методи на подкрепа. Ежедневната работа с младежи с интелектуални затруднения показва нуждата от интегриран подход на подкрепата, обединяващ дневната грижа, трудотерапията, обучението за независим живот и социалното предприемачество.

В края на м. октомври 2023 г. своя опит и професионални инструменти представиха специалистите от Фондация „Институт за социални услуги в общността“ и Фондация „Светът на Мария“ - партньори по проект „Да работим заедно – развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения“. Информационното събитие събра 46 представители на доставчици на социални услуги, МТСП, АСП, АКСУ, общини, както и младежи-самозастъпници. Добри практики представиха и екипи от страната.

Следващите стъпки и потребностите от партньорство с работодатели и институции в областта на заетостта ще бъдат обсъдени във финалната среща за споделяне на опита по проекта на 5.12.2023 г.

Проектът е финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП. (www.activecitizensfund.bg)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна