Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоловски: Над 6100 киберинцидента в публичната сфера от началото на годината

Александър Йоловски
Снимка: egov.government.bg

Над 6100 киберинцидента в публичната сфера отчете министърът на електронното управление Александър Йоловски за периода от началото на тази година. 

Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е изключително важна тема, подчерта Йоловски. Той участва в представянето на Проект "Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите-членки".

"Непрекъснатото развитие на технологиите, включително изкуствен интелект, включително машинно обучение, самите киберпрестъпници, лошите използват тези технологии, за да правят анаките си по-сложни и по-трудни за откриване и по-трудни за заобикаляне. Разбира се, изследователите в областта на киберсигурността, експертите, тези, които работят за защита, също могат да използват достиженията на тези нови технологии, за да правят защитата много по-успешна, така че да се противопоставяме всички на киберпрестъпниците. И, разбира се, тук темата за човешката грешка продължава да бъде водеща".

Български малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер до 120 000 лева, с които да подобрят киберсигурността си, обяви министърът. Общо по програмата ще се предоставят около 4 милиона лева.

"В целите, които ние си поставяме като държава, които цели са общи за всички държави-членки на Европейския съюз, е записано, че до 2030 г. предприятията в България трябва да използват множество услуги, облачни, базирани на изкуствения интелект, на големи данни. Съвсем скоро в тези цели се добавят и цели, свързани с киберсигурността, а всички ние знаем, че понякога тези инвестиции са трудни. Затова, дори и малките стъпки, които се правят, са от изключително значение".

Конкретният проект е свързан с разгръщането на мрежата от национални координационни центрове. Той е важен, защото споделянето на информация в тази област е основен компонент за самата киберсигурност. Министър Йоловски подчерта, че нито една стратегия за киберсигурност не трябва да пропуска не само инвестициите в услуги и оборудване, но и инвестициите в хора.

"Споделянето на информация е ключът към успеха. Домиращата парадигма в сигурността на България, как беше - "security to obscurity" - точно обратното на свободното споделяне на информация". 

Според него на ниво Европейски съюз също се забелязва липса на достатъчно специалисти:

"Още по-ясно осъзната липса на специалисти в областта на киберсигурността. И другите държави-членки също инвестират много в тази посока. България не бива да изостава назад".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна