Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радомир Чолаков: Конституцията се променя с консенсуси, а не с компромиси

Снимка: БТА

Конституцията трябва да се променя с консенсуси, а не с компромиси, каза в началото на заседанието на парламентарната конституционна комисия председателят ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. По време на заседанието ще бъдат обсъдени предложенията за изменения в структурата и състава на Висшия съдебен съвет в проекта за промени в Конституцията.

В заседанието участват министърът на правосъдието Атанас Славов, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галин Захарова, заместник главният прокурор Мария Павлова, председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ивайло Дерменджиев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Председателят на ВКС Галина Захарова представи позицията на Пленума на съда, според която се подкрепя предложението за разделяне на ВСС на два съвета – Прокурорски и Съдийски. ВКС предлага още за председател на ВКС и ВАС да могат да бъдат назначавани само съдии от съответния съд. Предлага се още от парламентарната квота да не могат да бъдат номинирани лица, пряко ангажирани с политическа дейност.

Пленумите на ВАС и ВКС смятат, че президентът трябва да участва в процедурата за избор на председател на двете върховни съдилища. 

„С оглед авторитета, легитимността и баланса на властите“, аргументира се Георги Чолаков, председател на ВАС. Той добави, че от върховният съд подкрепят мандатите на двамата председатели на върховните съдилища да бъдат по пет години, но да има право за повторно избиране. Също така от ВАС подкрепят разделянето на ВСС на два отделни съвета.

Заместник главният прокурор Мария Павлова изрази негативно становище на прокуратурата в новия прокурорски съвет членове да бъдат само двама прокурори и един следовател. По думите ѝ трябва да бъде разгледан балансът между избраните членове на прокурорския съвет пряко от магистратите и тези от квотата на парламента.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени