Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се първата мисия по морския коридор Кипър - Газа

Снимка: Pixabay

Първата мисия за хуманитарна помощ по морския коридор от Кипър до Газа се очаква да се осъществи в рамките на следващите дни, съобщиха от правителството днес. Инициативата на Никозия за алтернативен път за безопасна доставка на необходимите на цивилното население стоки получи широка международна подкрепа.

В Кипър се очакват да пристигнат първите пратки с помощ от чужбина, които ще заминат по море от острова до Газа, заяви заместник-говорителят на правителството Янис Антониу днес.

Стоките ще се събират и товарят през пристанището в Ларнака. То е избрано заради близостта му до главното международно летище на Кипър, тъй като повечето страни ще доставят помощта по въздух.

В зависимост от обема на събраните храни, стоки от първа необходимост и медицински материали, както и в зависимост от техническите проблеми, които ще възникнат, ще се реши окончателно как те да бъдат изпратени до Газа, каза заместник-говорителят.

В първия кораб, който ще отплава, ще има хуманитарна помощ и от Кипър.

Персонал от Катар може да бъде изпратен в Ларнака, за да помогне в процеса по приемане и проверка на съдържанието на контейнерите на пристанището. Това желание е изразил емирът на Катар пред президента на Кипър Никос Христодулидис на срещата им в Доха вчера.

Кипър предложи и работи за създаването на морския хуманитарен коридор като най-близката безопасна страна и единствената държава-член на ЕС в района на конфликта.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна