Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ ще подготви пакет от мерки за движението по пътищата през зимата

Снимка: Ива Антонова

АПИ ще подготви пакет от мерки, за да се подобри движението по пътищата през зимата. Това съобщи шефът на Агенцията, който беше във Враца заради проблеми с тежкотоварния трафик. Същевременно в региона беше възстановено електрозахранването в населените места, които бяха без ток от събота. 

Според председателя на УС на АПИ Ясен Йорданов със съвместните усилия на институциите е била овладяна усложнената пътна обстановка - комбинация от обилен снеговалеж, навявания и интензивен трафик:

"Докато вали снегът е много трудно да бъде осигурена проходимостта на пътя. В момента, в който спре да вали, час след това трябва да има проходимост. Фирмите, които положиха всички усилия, а и не само фирмите, всички служителите на реда, служителите на полицията, на пожарната, военни, включиха са екипи на горските стопанства за почистването на паднали дъвета в страната считам, че се справиха добре".

Въз основа на изводи от критичната обстановка през последните дни пътната агенция подготвя пакет от мерки, с които да се подобри пропускливостта на пътищата и организацията на движението през предстоящата зима.

"Има предложение да са идентифицирани участъците със снегонавявания и ще бъдат предприети мерки за поставяне на снегозадържащи съоръжения в тези участъци, за да се избегнат ситуациите, в които се получава спрял снеговалеж, силен вятър и невъзможност пътят да бъде проходим.

Ще предвидим и мерки, които са свързани със самата организация на движението в страната на тежкотоварния трафик. Ще ги обсъдим заедно с полиция и ще предприемем съвместни действия по този въпрос".

Шефът на пътната агенция беше във Враца заради задръстването от ТИР-ове, което се образува край Бяла Слатина преди обед. Освен тежката зимна обстановка причина за километричната опашка от камиони е модернизацията на международния път Е-79 между Ботевград и Мездра.

Ремонтът на възловата пътна отсечка ще приключи с 1 месец закъснение през януари догодина, съобщи Ясен Йорданов.

Междувременно стана ясно, че е възстановено електрозахранването в голяма част от населените места в област Враца, които бяха без ток от събота.

Областният управител на Враца Надя Донкинска прогнозирира, че утре ще бъде отменено бедственото положение в региона.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!