Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър за промените в Конституцията: Няма смисъл от бързане

Министърът на правосъдието Атанас Славов на заседанието на Комисията по конституционни въпроси - 28 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че е оптимист относно постигането на  консенсус по всички спорни текстове в проекта за промени в Конституцията.

След поредното обсъждане на предложенията, внесени от ГЕРБ, ПП-ДБ и  ДПС, Славов коментира, че във финалния им вариант те ще съдържат както гаранции за независимостта на съда, така и че няма да бъде допуснато политическо влияние върху Прокуратурата.

На въпрос трябва ли конституционните промени да бъдат приети по ускорена процедура, за да бъде спазен анонсираният от лидера на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски краен срок - 13 декември, министърът на правосъдието отговори:

"Реалистичният срок според мен е в рамките на месец.  След като в края на другата седмица мине второто гласуване на законопроекта, да има срок от няколко седмици за предложения, което ще съвпадне с бюджетния процес, и след този срок да бъдат приети конституционните промени.

Няма смисъл от бързане. Важно е да се търси консенсус по отношение на големите задачи, които си поставя тази конституционна реформа".

По-рано председателят на ресорната парламентарна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ коментира:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна