Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри

Още 28 млн. лв. по бюджета на МО за военна техника и инфраструктура

Снимка: БТА

Министерският съвет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. за сметка на предвидените разходи в Закона за държавния бюджет на България за 2023 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

С приетия акт се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 28 298 960 лева, необходими за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, както и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

С друго свое решение от днес правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между няколко страни за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе".

С одобряването на меморандума за разбирателство ще се предостави възможност България да се включи в програми за съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD).

При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на "Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО" и ще бъдат част от единна системата за противоракетна и противовъздушна отбрана в Европа, се посочва в съобщението от пресслужбата на Министерския съвет

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!