Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 600 деца в Силистра ще преминат през скрининг за гръбначни изкривявания

Снимка: Незабравка Кирова

Близо 600 деца от 5-и до 7-и клас от пет училища в Силистра ще преминат през скрининг за профилактика на гръбначните изкривявания.

Тенденцията показва, че процентът на нарушения е константна величина в последните години - от 1 до 3%.

Идеята е на "Ротари клуб" в крайдунавския град и е продължение на инициативата им от миналата година, когато 900 деца бяха прегледани за нарушения в зрението, съобщи Николай Костов - член на организацията: 

"Идеята е, след като са уведомени родителите за евентуални проблеми при децата им, да посетят специалист и да им бъде назначена терапия".

Основно говорим не за гръбначни изкривявания - каза кинезитерапевтът Веселин Костов, а за нарушение на динамиката: 

"За нарушена осанка може да се говори повече, когато детето е с променено положение на тялото в зависимост от това дали чантата му е по-тежка. Гръбначното изкривяване е много по-сложно като структура, като причини. Счита се, че в последно време са хормонални промени в началото на тялото, когато вече встъпва в пебуртета. При момичетата е свързано с началото на първата менструация, при момчетата вече когато започне гласът да мутира".

Препоръката е тежка ученическа раница да се носи на двете рамена и главата да е изправена, както и децата да имат активност не само в часовете по физическо възпитание, а и извън училище. За следващата учебна година "Ротари клуб" планира работа върху доброто детско емоционално и психическо здраве съвместно с Министерство на образованието и науката.

Снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна