Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момичетата от естетическата гимнастика: Няма разочарование след сребърния медал

Националният отбор по естетическа групова гимнастика
Снимка: БРФГ

Състезателките от първия отбор по естетическа групова гимнастика заявиха, че са щастливи от спечеления сребърен медал на Световното първенство в Алмати (Казахстан).

Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева от The National team се наредиха на второ място. Те не успяха да защитят титлата си от миналата година, след като останаха след Експресия (Русия) при завръщането на спортистките от тази страна на състезания след двегодишна пауза и с разлика от 0.050 точки след спорно съдийство решение.

Отборите на България се прибраха късно снощи от шампионата в Алмати.

"За нас дали е златен или сребърен медал не е от голямо значение. Ние отидохме там да си свършим работата по най-добри начин и сме много щастливи, че нашите треньори и ние сме доволни от това, което свършихме", каза Сияна Табакова.

Те не пожелаха да коментират намесата на политиката в спорта и допускането на руските тимове.

"Не мисля, че ние сме хората, които можем да кажем дали така трябва да бъде, но ние изпълнихме по възможно най-добри начин нашите композиции. Много хора казват, че ние сме най-добрите, надяваме се да бъде така и сме доволни, че направихме това, което трябваше", заяви Християна Ковачева.

"Справихме се блестящо, свършихме си работата по най-добрия начин, представихме това, за което сме работили цялата тази една година и среброто също е страшен успех за нас, и сме много щастливи", каза Дария Капсъзова.

"На нас определено не ни е навик да печелим медали, опитваме се да не се случва така. Разбира се, сме много щастливи от това, което постигнахме, но може би сме най-щастливи, че толкова много хора ни харесаха и ни казаха, че сме най-добри. Смятам, че няма разочарование след този сребърен медал", добави Карина Нейкова.

Те коментираха и сравненията между тях и гимнастичките от ансамбъла по художествена гимнастика.

"И двата спорта много си помагат един на друг и затова практикуваме и двата спорта. Не мисля, че има сравнение между едните и другите. Ние си вършим нашата работа както и художествената работят в техния си спорт за техните си успехи и постигат също едни огромни успехи. Ние като отбор сме доста сплотени, много вече си пасваме, много се усещаме една друга и успехите не закъсняват. Много сме щастливи и не мислим за това сравнение между художествена и естетическа гимнастика", заяви Яна Стайкова.

Тимът се прибира с два сребърни медала, след като се нареди и на второ място отборно при жените.

"Вторият медал го спечелихме в отборната надпревара с другия женски отбор и с този на Велбъжд, като успяхме да завоюваме второто място", уточни Мария Мехлемова.

"Ние винаги се стараем на всяко едно състезание да показваме по-добри и по-добри съчетания, да сме си ги изработили. Надяваме се сега, понеже пак ще имаме смяна на композицията, да успеем да я изработим и да я покажем по най-добрия начин", допълни Сибила Кърпачева.

На тима предстои смяна на композицията за 2024 година.

"Нашият треньор всеки път измисля най-добрите съчетания и вярвам, че другата година ще надгради. Не мога да кажа в момента какво ново ще представим, това ще остане като изненада за следващата година", заяви Виктория Берова.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!