Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Жените са основна мишена на омразата онлайн

Снимка: Фейсбук

Жените са основна мишена на омразата онлайн, което включва обиден език, тормоз и подбуда към сексуално насилие, се казва в нов доклад на Агенцията на ЕС за основните права, изготвен на базата на направено проучване в четири държави, сред които и България, съобщи агенция "Ройтерс".

В доклада на агенцията се казва, че изнесените данни трябва да насърчат ЕС и социалните медийни платформи да обръщат по-голямо внимание на защитени характеристики като пол и етническа принадлежност, когато модерират съдържание. 

Проучването е проведено в YouTube, Telegram, Reddit и X, преди Twitter, в четири държави от ЕС между януари и юни 2022 г. То показва, че жените са основна цел на изливаната омраза във всички платформи и държави. Други засегнати групи включват хора от африкански произход, роми и евреи. Броят на насаждащите омраза публикации, насочени към жени, е почти три пъти по-голям от тези, насочени към хора от африкански произход в България, Германия, Италия и Швеция - четирите държави, обхванати от доклада. 

„Самият обем на омраза, който идентифицирахме в социалните медии, ясно показва, че ЕС, неговите държави членки и онлайн платформи могат да увеличат усилията си за създаване на по-безопасно онлайн пространство за всички“, каза пред "Ройтерс" директорът на Агеницята за основни права Майкъл О'Флахърти. 

Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС, който влезе в сила миналата година, най-големите технологични платформи и търсачки трябва да направят повече, за да се справят с вредното и незаконно съдържание или рискуват глоби.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!