Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев отхвърли обвиненията на БСП за конфликт на интереси по обществена поръчка

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отхвърли обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси по обществена поръчка за 8,949 млн. лева, възложена от Министерството на обединение "Български безпилотни летателни системи".

В рамките на парламентарния контрол депутатът Румен Гечев обяви, че в обединението влизат две фирми, като управителят на една от тях е съдружник в друга фирма със съпругата на министъра. Самият Тагарев е консултант в нея. Гечев попита още и дали искане на изпълнителя за увеличаване на средствата по поръчката не е удовлетворено месец, след като Тагарев става министър.

В отговора си министър Тагарев посочи, че процедурата е стартирала с пазарно проучване през 2019 г., заявленията за участие са подадени през 2021 г., а офертите 2022 г.:

"Български безпилотни летателни системи". Нито аз, нито съпругата ми, нито нейната фирма, нито който и да е друг има каквото и да било участие във фирмата, която е част от обединението. Става ясно, че аз нямам частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията ми, няма упражнено властническо правомощие. В резюмзе - не, нямам конфликт на интереси! И второ, обединението е поискало индексиране на цената за доставка, но това искане не е удовлетворено". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна