Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезателката по бадминтон Емона Иванова събра 4000 лева за участие в паралимпийската квалификация в Дубай

Двете организират благотворителен турнир за да съберат средства и да завършат квалификационния цикъл

Състезателката по бадминтон Емона Иванова и нейната треньорка Румяна Иванова заминават за Дубай за участие в турнира, който е квалификация за паралимпийските игри в Париж догодина.

Само два дни след излъчването на интервюто с 29-годишната спортистка в предаването „На финала“, благодарение на добри хора тя успя да събере необходимата сумата от 4000 лева, която обезпечи участието й в надпреварата.

„Успяхме да съберем сумата за Дубай. Искам да благодаря на вашия екип, че ни оказахте съдействие и призовахте хората да ни помогнат. Чувстваме се удовлетворени“, това сподели специално за БНР Емона Иванова, а нейната треньорка допълни:

„Сега сме спокойни сме и с много добра и положителна мотивация заминаваме за Дубай на 9 декември“

За да изпълни мечтата си и да играе на паралимнийските игри догодина в Париж, Емона трябва да спечели квота, а това ще стане ако успее да завърши успешно целия квалификационен цикъл. За целта след надпреварата в арабската държава, в началото на 2024 година, тя ще трябва да участва в още един турнир в Египет, както и на световното първенство , за които също им трябват пари, които се надяват отново да съберат чрез добри хора. Това е причината на 2 декември в залата по бадминтон в Националната спортна академия „Васил Левски“ двете да организират благотворителен турнир.

„В събота, в 9.00 часа ще стартира нашия благотворителен турнир. До момента има записани около 30 души– мъже, жени и деца, които обичат бадминтона и са съпричастни към нашата кауза. През целия ден те ще мота да участват в три дисциплини, като Емона също ще се включи и ще играе с тях. Тя ще се запознае лично всички хора, които искат да ни подадат ръка“, сподели още Румяна Иванова.


„За мен е важно всички хора да видят, че и хората с увреждания също постигат резултати и могат много неща, това за мен е още по-важно“, напомни Емона, която е родена със "спина бифида".

За да вземе участие на турнира в Египет необходимата сума е 5000 лева, а за да играе на световното Емона и Румяна се надяват да бъдат подпомогнати от Министерството на младежта и спорта.

„Все пак Емона е национален състезател. Проектът ни за финансиране за 2024 година в момента се разработва, но на база резултатите от 2023 година и медала, който Емона спечели на европейското първенство, се надявам финансовата помощ от ММС да бъде адекватна за нашите цели“, разясни треньорката.

Двете очакват и специален гост на благотворителния турнир в събота. Двете се надяват да посрещнат световноизвестният еквилибрист и цирков артист Енчо Керязов, който трогнат от историята на Емона също пожела да я подкрепи.

„Аз имах честта да се запозная с него. За мен той е голям пример, един изключително достоен човек. Щастлива съм от факта, че той е приел моята история толкова присърце. Много се радвам, че ще присъства. За мен това е огромна чест“, каза още спортистката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна