Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледат под лупа сделка за придобиване на британски издания от консорциум, свързан с ОАЕ

Щанд в лондон, на който се виждат броеве на различни британски издания, сред които "Спектейтър", от септември 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство нанесе удар по усилията на семейство Баркли да сключи сделка за прехвърляне на контрола върху изданията "Телеграф" и "Спектейтър" на консорциум, подкрепян от Обединените арабски емирства, като потвърди, че започва разследване дали това поражда сериозна обществена загриженост и накърнява британския обществен интерес.

Министърът на културата Луси Фрейзър издаде така нареченото "известие за намеса в обществения интерес", което предизвика задълбочено разследване от страна на медийния регулатор "Офком" дали сложната сделка може да наруши изискванията, включително необходимостта от точно представяне на новини, свободно изразяване на мнение и достатъчно плурализъм от възгледи и лица с контрол върху собствеността.

Изданията бяха поети от банка "Лойдс", тъй като тя изрази желание да възстанови 1,1 милиарда паунда, дължими от собствениците, семейство Баркли.

Подкрепена от Абу Даби фирма този месец се съгласи да плати сумата и да поеме контрола. Стана ясно, че след като дългът бъде платен на "Лойдс", изданията ще бъдат прехвърлени бързо на новите собственици.

Шейх Мансур бин Зайед ал Нахаян, известен в Обединеното кралство най-вече като собственик на футболен клуб "Манчестър Сити", подкрепи значително финансово инвестиционния консорциум RedBird IMI, който иска да поеме контрола над "Телеграф" и "Спектейтър".

Консорциумът се управлява от Джеф Зукър, бивш президент на CNN.

Зукър отхвърли твърденията, че редакционната независимост на "Дейли телеграф", "Сънди телеграф" и "Спектейтър" ще бъде компрометирана при новите собственици, но бивши редактори, високопоставени политици и редови консерватори изразиха сериозна загриженост относно сделката.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна