Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото срещу избора на кмет на София

Снимка: БТА

В Административния съд София - град продължава делото по жалбата на загубилата изборите в столицата Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за кмет беше обявен Васил Терзиев. 

На днешното заседание се очаква да станат ясни резултатите от назначената от съда комплексна съдебно-техническа и икономическа експертиза.

Част от тази експертиза отварянето на чувалите с разписките от машинното гласуване в София, но не за да бъдат броени, а за да се извадят финалните обобщени резултати, които са на специален протокол. Те ще се сравнят с другите протоколи, за да се установи има ли несъответствие колко и какви са поправките в протоколите, има ли разминавания между протоколите и паметта на машините.

Засега отваряне на чувалите и ръчно броене на всички бюлетини няма да има, каза преди две седмици съда, но не изключи до това да се стигне в зависимост от резултатите от експертизата и анализа на изисканите на съдебното заседание протоколи от над 1600 секции в София.

За днес са призовани свидетели по искане на защитата на Григорова, за да разкажат за трудностите около машинното гласуване на балотажа. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна